Brexit? Budite bez brige !

August 2020 - Obavijest klijenata o Brexitu

Kao globalna kompanija koja se bavi transportom do ili iz Ujedinjenog Kraljevstva, možemo zaključiti da će Brexit predstavljati izazove vašem poslu dok tražite sigurnu tranziciju kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju krajem godine. DB Schenker razumije složenost koju će ove promjene donijeti i koristi značajne resurse kako bi osigurao kontinuitet naših usluga, vodećih na tražištu.

Od najveće je važnosti da pristupimo izazovima Brexita u istinskom partnerstvu s vama, jer je uspjeh koji oboje tražimo međusobno ovisan.

Iz DB Schenkera bili smo angažirani u detaljnim pripremama u posljednje dvije godine, uključujući postavljanje panevropske radne skupine za Brexit.

Nakon pregovora EU i Velike Britanije koji su kulminirali potpisivanjem sporazuma o povlačenju, Velika Britanija je napustila EU 1.februara 2020. Tokom prijelaznog razdoblja do 31. decembra 2020., nema promjena u trgovinskim formalnostima između obje ekonomske stranke.

Mogućnost daljnjeg produženja istekla je 30. juna 2020. godine i Ujedinjeno Kraljevstvo će izaći iz trenutnog trgovinskog sporazuma s EU do 31. decembra 2020. U ovom trenutku ne postoji sporazum koji bi uređivao trgovinske odnose nakon Brexita između EU I velike Britanije. Također je nejasno oko statusa tereta koji se kreće između Velike Britanije i Sjeverne Irske. 

Od 1.januara 2021. doći će do značajnih promjena u trgovinskim odnosima između obje strane. Te će promjene dovesti do novih trgovinskih propisa i carinskih postupaka.

Kompanije u EU i Velikoj Britaniji se moraju pripremiti za nove carinske procese i postupke na kraju prijelaznog razdoblja bez obzira na ishod pregovora koji se odnose na buduće partnerstvo.                                                     


Sljedeći koraci pomoći će našim kupcima da se pripreme kako bi smanjili moguće Brexit posljedice:

 • Pregledajte svoje poslovanje, ukoliko to već nista, kako bi shvatili kakav će utjecaj Brexit imati na vaš lanac opskrbe u EU.
 • Budite u toku sa političkom situacijom u vezi s Brexitom i posljedicama koje on donosi.
 • Podjelite dokaz o punomoći  klijenta/primatelja s DB Schener ili ga definišite u određenom lokalnom carinskom sistemu što je prije moguće (ovo je zakonski zahtjev u mnogim zemljama)
 • Uvjerite se da vaši partneri obezbjeđuju potrebne podatke u svojoj komercijalnoj dokumentaciji kako bi se omogućilo podnošenje carinske deklaracije.
 • Pregledajte svoju komercijalnu dokumentaciju i osigurajte da ona pruža informacije potrebne za podnošenje carinske deklaracije.
 • Za uvoz/izvoz, provjerite  koje UK procedure vaš uvoznik namjerava koristiti.
 • Savjetujte se sa DB Schenker za ovlaštenja koja imate sa Carinom.
 • Savjetujte se sa DB SChenker o potencijalnim modalnim transportima.
 • Razgovarajte sa svojim tragovinskim partnerima o informacijama koje pružaju u njihovoj dokumentaciji  (relevantne za Carinske zahtjeve).
 • Savjetujte se sa DB Schenker ako namjeravati koristiti odgođeni obračun PDV-a za obračun vašeg PDV-a. 


Cijene će biti definirane troškovima u svakoj zemlji, a uskoro ćemo Vam pružiti opsežan popis carinskih usluga i matricu cijena.

Stvorili smo Brexit Taskforce i proširili strukturu projektnog tima. Trenutno imamo kompetentnu grupu stručnjaka koji zajednički rade na ovom važnom projektu.

To uključuje: 

 • Brexit Program Menadžere
 • Nacionalne stručnjake za Brexit
 • Transportne potencijalne klijente (Prodaja, Poslovne usluge, i sl.)
 • IT Projekt Menadžere
 • Carinske konsultante

Pripreme koje je izvršila Brexit Taskforce osmišljene su kako bi olakšale tranziciju nakon Brexita i osigurale kontinuitet usluge za naše kupce.

Tim pokriva širok raspon tema u četiri glavna područja poslovanja: Carina; Operacije; Komunikacija; Podrška. Kako bi vam pomogli da se pripremite moramo detaljno razumjeti vaše potrebe. 

Jačamo naše operativne i carinske timove kako bi prilagodili dodatno radno opterećenje koje će biti potrebno od 1.januara 2021.

Naš osnovni cilj jeste da pružimo besprijekoran prijevoz i carinske usluge u/iz Velike Britanije za sve naše vjerne i perspektivne kupce. Prioritet za Carinske usluge DB Schenker će dati klijentima koji koriste naše usluge prevoza. 

Kao priprema za pružanje detaljnog izvještaja vama i ostatku naših kupaca, naš tim za Brexit Taskforce predstavit će i objaviti sve planove za nepredviđene slučajeve na predstojećem webinaru samit kupaca. DB Schenker ima najveću mrežu u cijeloj Europi s mnoštvom ruta i potencijalnih prijelaza iz Europe u Veliku Britaniju. Već imamo sofisticirane postupke za rješavanje poremećaja koji nam omogućuju izračunavanje potencijalnih prednosti promjene ruta, ako dođe do kašnjenja na bilo kojem prijelaznom mjestu.

Za više informacija o Brexitu možete posjetiti sljedeće stranice: 

Sve informacije će se stalno ažurirati i dostavljati bez prepreka !