Alpaca herd Peru wool

Egzoskeleti: Noseći roboti za zdravije radne uslove

DB Schenker je opsežno istražio upotrebu egzoskeleta na nekoliko logističkih lokacija u Njemačkoj, kako bi dugoročno oslobodio skladišno osoblje od fizički zahtjevnih zadataka.

Najnovija tehnologija senzora i pokretača nudi zaposlenicima pravo olakšanje ukoliko se koriste nekoliko godina za podizanje teških tereta. Egzoskeleti mogu zadaće zaposlenika učiniti izvodljivim i manje štetnim za zdravlje njihovih leđa.   Ti "vanjski skeleti" se vežu za leđa zaposlenika prilikom obavljanja zahtjevnih poslova. DB Schenker u Njemačkoj je testirao upotrebu ovih pratećih robota na nekoliko logističkih lokacija.

Egzoskeleti su potporne strukture koje se nose na tijelu i koje podržavaju sekvence pokreta uz elektro-mehaničku pomoć.
Osim ergonomski dizajnirane radne stanice, predviđene su za pomoć zaposlenicima u skladištu u podizanju i rotaciji tijela. Konkretno lumbalni pršljenovi i mišići leđa imaju potpuno opterećenje. Naprezanje na ovim dijelovima tijela često je uzrok zdravstvenih problema i nemogućnosti rada.
U skladišnom okruženju zaposlenici su još uvijek odgovorni za obavljanje fizički zahtjevnih zadataka, poput podizanja tereta iz ambalaže ili uklanjanje robe s podnih površina u području prijevoza.
                      

Također aktivni (zadnji) egzoskelet "Cray X" njemačkog proizvođača German Bionic temeljito je testiran od strane skladišnog osoblja.


Dugoročno, ovo može predstavljati veliko opterećenje na tijelu i dovesti do znatnog narušavanja zdravlja zaposlenih. Iako se opće aktivnosti podizanja mogu jednostavno prenijeti na mašine poput viljuškara ili robota, podizanje je i dalje previše složeno za tehnologiju upravljanja ovim mašinama. Egzoskelet kombinira snagu mašine s motoričkim sposobnostima ljudi.

Alpaca herd Peru wool

U sklopu diplomske ljetne škole na Univerzitetu u Dortmundu, DB Schenker je u Keln pozvao dvadesetak doktoranata različitih fakulteta. Tamo su učestvovali u praktičnom testu za egzoskelete u parku dobavljača poznatog proizvođača automobila.


Dr. George Busby Team Leader Mobile Malaria Project


                                                               

"Povratne informacije doktorskih studenata i DB Schenker zaposlenika nakon testiranja su bile vrlo pozitivne i još jednom potvrdile da dugoročna upotreba, u kombinaciji sa ergonomskim optimalno dizajniranim logističkim procesima, može poboljšati zdravlje zaposlenih. U narednim mjesecima ćemo detaljno analizirati rezultate i provjeriti da li će egzoskeleti biti uključeni u područje optimizacije proces u DB Schenker."


- Gerald Mueller, šef upravljanja procesima i efikasnošću 

Tokom pilot projekta, fokus je bio na manipulaciji paketa težine do 15 kg. Zaposleni opremljeni egzoskeletom uklonili su pakete sa regala za odlaganje i smjestili ih na palete. Egzoskelet je prilikom projekta podržavao pokrete kretanja.