DB Schenker eXXpedition Exploration Boat

Sat Otkucava: Rješavanje plastičnog otpada okeana

Anja Rönnfeldt iz DB Schenker-a pridružila se posadi od 300 žena na misiji da pomogne u rješavanju krize zagađenosti plastikom koja pogađa svjetske okeane. 

U oktobru je pionirska, jedriličarska i znanstveno-istraživačka misija koju čine samo žene, napustila Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi obišla globus širom četiri okeana i Arktika. S fokusom na uticaj plastike i ostalih toksičnih materijala na svjetske okean, eXXpedition Round the World 2019-20 obuhvata seriju od 30 putovanja i 300 članova posade. 

Plastika u okeanu: tužno

Prema nedavnom istraživanju, naši okeani bukvalno plivaju s 15-51 trilijuna komada plastike koja ozlijeđuje ili ubija morske sisare, morske ptice i ribe koje ga gutaju, zapetljaju se u njega ili se zaraze njim.  

Tokom svog putovanja, znanstveni program eXXpedition Round the World provest će istraživanja i na moru i na kopnu. S članovima posade različitog porijekla, uzrasta, disciplina i iskustava, u Ujedinjenom Kraljevstvu započinje i završava putovanje dužine 38.000 milja, koje traje ukupno 23 mjeseca (oktobar 2019-septembar 2021.).

Strasni u pomoći 

Anja Rönnfeldt rođena je i odrasla na njemačkoj obali Baltika, vrlo se zanimala za vodu, biologiju mora i svjetske okeane u mlađim godinama. Ne čudi što je profesionalnu karijeru pronašla u okeanskom transportu gdje je putovanje svijetom i život u inostranstvu stvorio osviješćenost o velikoj količini plastike koja zagađuje naše svjetske okeane. 

Nakon što je prethodno radila za kontejnersku liniju, Rönnfeldt je 2000. godine započela posao Trade menadžera u DB Schenker regionalnom uredu APAC-a. Sedam godina kasnije preuzela je položaj Voditelja odjela za pomorski transport u regiji APAC prije nego što je prešla u odjel Globalnog Okeanskog transporta, te kasnije preuzela svoju trenutnu ulogu globalnog Voditelja Trade menadžmenta. 

“I’m passionate about raising the awareness level of plastic and toxic pollution and also about sustainability in general,” said Rönnfeldt, whose leadership role within the ocean logistic industry finds her working with numerous industry stakeholders on a daily basis. 
Married with two sons, Rönnfeldt has the support of her family on this very significant project, and says they are “keen on seeing me through this very important, all-female adventure.”

“Zainteresovana sam za podizanje nivoa svjesti o plastičnom i otrovnom zagađenju, a također i o održivosti uopće,” rekla je Rönnfeldt, čija liderska uloga u industriji logistike okeana svakodnevno radi sa brojnim zainteresovanim stranama u industriji. Udata i ima dva sina, Rönnfeldt ima podršku svoje porodice u ovom veoma značajnom projektu, te kako kaže " žele je vidjeti kroz ovu veoma važnu sveobuhvatnu avanturu.” 

Član posade DB Schenker eXXpedition Anja Rönnfeldt

Članovi posade eXXpedition

Viša predstavnica DB Schenker-a za prekookeanski transport Anja Rönnfeldt služit će kao članica posade eXXpedicije za put Panama City - Galapagos, koji se održava od 28. januara 2020. do 8. februara 2020. godine.

U Januaru, Rönnfeldt će se popeti  na SV "TravelEdge", 70 stopa dugu jedrilicu i plutajuću istraživačku laboratoriju. Pri tome će ploviti kroz neke od najgušćih akumulacijskih okeanskih zagađenih područja na planeti, kako bi proučavala zagađenje plastikom. Očekujući da će težiti više od svih riba u moru do 2050. godine, plastični materijal u našim okeanima je posebno snažan zagađivač, jer se nikada ne raspada.

Naša vodeća svjetska pozicija u okeanskom teretnom prometu daje nam odgovornost da djelujemo kao uzor i vodimo održivost u industriji okeanskih teretnih vozila.


"Na pitanje zašto je odabrala učestvovati u ovoj važnoj inicijativi za zaštitu čovjekove okoline, Rönnfeldt kaže : Naša vodeća svjetska pozicija u okeanskom teretnom prometu daje nam odgovornost da djelujemo kao uzor i vodimo održivost u transportu roba okeanom." 

Provjerite, kako biste vidjeli napredak koji eXXpedition postiže na ovom historijskom putovanju. Ovdje ćete pronaći detaljnije informacije o plovidbi, posadi i njenoj misiji. (Ovo je web lokacija izvan DB Schenker web stranice) 

Pratite S.V. "TravelEdge" u svom obilasku ovdje.(Ovo je web lokacija izvan DB Schenker web stranice)