Skip to content
DB SCHENKER-logga DB SCHENKER-logga


LOVA besöker Varners centrallager

Tisdagen den 22 maj begav sig LOVA till Vänersborg för att göra ett besök på Varners centrallager. Det är svårt att missa den 47 000 kvadratmeter stora byggnaden som mäter upp till 30 meter i takhöjd och vi var många som uttryckte ett fascinerande ”wow” när vi möttes vid entrén. 

Vi blev varmt mottagna av Teresa Britmer som arbetar med logistikutveckling samt är ansvarig för e-handeln. Den norska modekoncernen är norra Europas största och består av varumärken som Bik-Bok, Cubus, Volt, Dressman och Levi’s Store. Efter en god kopp kaffe och nybakad fralla var energinivån på topp och allt fokus låg på Teresa som ledde oss igenom en inspirerande föreläsning. Vi fick lyssna till Varners resa från 14 olika lager och 10 utspridda logistikavdelningar till ett enda centrallager som i dagsläget tar in cirka 30 000 kollin och skickar ut omkring 17 bilar varje dag. Vilka var de största utmaningarna? Vad var det som gjorde att de beslutade sig för att bygga nytt? Och varför just i Vänersborg? Det blev en intressant diskussion som fortsatte under den omfattande rundvandringen som Teresa tog med oss på.

Vi gick igenom var avdelning för sig och fick en inblick i det komplexa system som driver det till största del automatiserade lagret. Systemet är anpassat för att hantera kartonger, hängande plagg och styckplock för e-handel och butik. Teresa visade oss genom höglagret som rymmer cirka 40 000 pallar, ett miniloadsystem med 350 000 kartongplatser samt en autostorelösning med 60 000 lådor som hanterar e-handeln för hela den europeiska marknaden.

Från uppstarten i maj 2016 tog det knappt ett år för att nå full volym och det är rustat för expandering.  Enligt Teresa är det inte längre tekniken som är den största utmaningen, utan att ha rätt personal vid rätt tid för att effektivisera det manuella arbetet som maskiner och robotar ännu inte kan ersätta. Fulla av inspiration avslutade vi vårt studiebesök och vi tackar Teresa för en otroligt spännande förmiddag i Varners-borg!