DB SCHENKER-logga

LOVA-träff hos RaceONE med Marlene Sjöberg

Marlene Sjöberg, grundare och VD för start-upen RaceONE, berättade om sin resa med att starta eget och gav fem råd för den som vill satsa på sin idé.

Tipsen kan användas i princip alla sammanhang, som i idrott, yrkeskarriär och personlig utveckling i stort och behöver inte vara kopplade till företagande.

Utnyttja slumpen – sprid ditt mål

Marlene berättade om sin affärsidé för en bekant och den personen tipsade om Chalmers Startup Camp, vars ansökningstid gick ut några dagar senare. Hon menar att man ska prata med så många om sin idé och sprida vad man vill göra för då får man hjälp av slumpen på vägen.

Ha en positiv inställning

I sin fotbollskarriär har Marlene fått en hel del mental träning med olika experter. Hon berättar att om man på förhand visualiserar situationer man är nervös inför och ser framför sig hur man lyckas, underlättar detta enormt för att man faktiskt ska göra det. Ett exempel var från en kurs i Mountain Biking där hon och nio andra kvinnor skulle lära sig hoppa med cykeln. De som visualiserade att de skulle klara det och körde med full fart mot ”hoppet” klarade det också, medan en tjej som var nervös bromsade precis innan hoppet vilket ledde till att hon voltade med cykeln och skadade sig.

Vad motiverar dig och vad är du villig att offra?

Alla deltagare får fundera på hur nöjda de är med sitt liv på en skala från 1 till 10. Sedan ritar Marlene upp ett cirkeldiagram som föreställer dygnets vakna timmar och ritar in hur stor andel arbete, träning, familj & vänner mm tar i hennes liv. Just nu jobbar hon ganska mycket och har offrat mycket annat, både tidigare för sin fotboll och nu för RaceONE. Hon poängterar vikten av att stanna upp, fundera över hur nöjd man är, och sedan fundera på vad man kan förändra/offra/prioritera om för att bli mer nöjd.

Våga misslyckas för att lyckas

Många människor vågar sig inte utanför komfortzonen på grund av rädsla för att misslyckas. Marlene menar att misslyckanden till stor del hjälper oss att uppnå det vi vill. Varje misslyckande är en lärdom och det är bättre att våga och satsa för att utvecklas och ha roligt, oavsett vad utgången blir.

Hur motiverar du dig själv?

Marlene har många historier och exempel från fotbollen, där den tidigare tränaren Torbjörn Nilsson nämns vid flera tillfällen. Enligt honom var det väldigt lätt att motivera Marlene – gör bara aktiviteten till en tävling, så är hon med direkt! Det är oerhört värdefullt för var och en av oss att fundera på vad som motiverar oss i vardagen och arbetet.

Andra delen av träffen var inriktad på Lean Startup, som är ett arbetssätt för att stämma av produkter och tjänster mot marknadens behov i en interaktiv process under produktutvecklingen. Exempel kan vara en knapp på internet, där man räknar hur många som faktiskt klickar på ett erbjudande utan att det finns något egentligt erbjudande bakom knappen. Marlene berättade om Lean Startup och varvade med övningar som vi jobbade med i grupp, innan träffen avslutades med gemensam lunch.