Skip to content
DB SCHENKER-logga


Är ni redo för att möta framtidens logistikutmaningar?
DB Schenker Consulting tar er till nästa nivå.
Är ni redo för att möta framtidens logistikutmaningar? Kontakta oss

Vart är du på väg med din logistik – och vill du dit?

Visste du att en av de viktigaste egenskaperna för en framgångsrik chef inom Supply Chain Management är förmågan att kunna hantera förändringar?1 Kanske inte så konstigt med dagens förändringstakt i kombination med oförutsedda händelser med stor inverkan (covid-19 = ”black swan”). Varje dag skapar vi 2,5 kvintiljon ny data som dessutom accelererar med sakernas internet.2 (Nej, vi visste inte det heller. En kvintiljon är en etta följt av 30 nollor…)

Ursäkta svengelskan men big data, blockchain, IoT, AI, 3D-printing, advanced robotics, sharing economy, digital supply chain, cloud computing, machine learning, drones och self-guided vehicles är bara några exempel som kan leda till disruptiv innovation och samtidigt utmana försörjningskedjan. Utöver nya utmaningar och möjligheter kan både politik och klimatförändringar ställa till det.

Det politiska exemplet: Italienska företaget Vespa, med tillverkning i Kina, var en av många som snabbt fick ställa om sin produktion till Indien för att få fortsätta leverera till den amerikanska marknaden, allt på grund av politiska beslut.3

Det teknologiska exemplet: BMW som har utvecklat kopior av sina fabriker i 3D för att kunna simulera förändringar i sina processer tillsammans med avancerade dataanalyser.4

Det gröna exemplet: Apotea har installerat Sveriges största takplacerade solcellsanläggning på sitt logistikcenter, och har en miljözon runt sitt centrallager i Morgongåva.5

Det integrerade exemplet: Amazon och Walmart – we say no more.

Vi tror därför att logistiken i framtiden är ännu viktigare än tidigare för att möjliggöra företagets affärsidé. Något som bekräftas av en studie från Deloitte som visade att 79% av företagen som hade en effektiv supply chain visade betydligt bättre tillväxt än sina konkurrenter inom samma bransch.6

Samtidigt lever vi i motsättningarnas värld som gör utmaningen ännu större för dig som logistikchef – hur ska man till exempel tackla kundernas önskemål om snabbare leveranser med superspecifika leveranstider och samtidigt uppnå en mer hållbar leveranskedja?

Olika branscher har dessutom utvecklat kundbeteenden som är svåra att ändra om för att uppnå en hållbar varuförsörjning. Ta bilverkstadssektorn som ett av många exempel – där verkstäderna beställer samma reservdelar från flera olika leverantörer samtidigt, och den som snabbast kommer fram får sin produkt såld, och de varor som kommer sist returneras.

Frågan är om framtidens logistik går att få ihop om man vill möta både specifika kundkrav och visionära målsättningar? Går det att skapa en agil, flexibel, snabb, kostnadseffektiv varuförsörjning som samtidigt är hållbar? Eller är det kanske dags att välja, och fundera över vilken strategi som är mest framgångsrik i framtiden.

Oavsett de stora frågorna tror vi att det är viktigt att man först har klarat av det grundläggande i sin varuförsörjning. DB Schenker Consulting kommer därför ha en artikelserie under året där vi går igenom logistikens viktigaste punkter:

  • Transporter
  • Hållbarhet
  • System och data
  • Lagernivåer
  • Lagerdesign
  • Processer
  • Innovationer inom logistik

Därefter kan det vara dags att se över helheten. Kanske blir slutsatsen att hela försörjningskedjan behöver ses över. Vi avslutar därför årets artikelserie med Supply Chain Design.

Så frågan är: Vart är du på väg med din logistik? Och vill du dit?

Trevlig (framtida) läsning!

1. Future of Supply Chain Survey, SCM World (2019)
2. How Much Data We Create Every Day, Forbes (2018-05-21)
3. Supply Chain Outlook, SILF (2019)
4. Supply Chain Top 25, Gartner, (2019)
5. apotea.se (2020-01-27)
6. Business Improvement, Supply Chain, Logistics Bureau (2020-01-08)