Skip to content
Лого на DB Schenker


Truck Sideview Old Photo

Приказната зад DB Schenker

Од железница и Готфрид Шенкер до глобален, водечки обезбедувач на логистички услуги, она што сме денес, успешната приказна на експертите за логистика на Schenker датира од 19 век.

DB AG ги постави темелите на светски познатата комбинација на лидери во логистиката - Stinnes AG и Schenker - во 2002 година, збогатувајќи ја историјата на Deutsche Bahn и Schenker. Додека размислуваме за минатото, со нетрпение очекуваме да продолжиме во иднината како иноватор во областа на индустријата за логистика.

Како започна сѐ...

1872 год.
Готфрид Шенкер ја основа Schenker & Co. во Виена, Австрија.

1873 год.
Првата консолидирана железничка пратка од Париз, Франција во Виена, Австрија.

Schenker во Виена
1874 год.
Филијали основани во Будимпешта, Унгарија, Букурешт, Романија и во Прага, Република Чешка.

1880 год.
Доби акции во компанијата за парна навигација Adria Dampfschiffahrts-Gesellschaft.

1895 год.
Беше основана компанијата за испорака Austro-Americana.

Што се случи во ХХ век...

1901 год.
Готфрид Шенкер почина во Виена и него го наследи неговиот посвоен син, д-р Август Шенкер-Ангерер. LKWschraêg

1918 год.
По Првата светска војна, Шенкер се фокусира на услуги за брза испорака, регионална шпедиција, отстранувања и саемски услуги.

1922 год.
Првите испораки со аеротранспорт во Германија.

1924 год.
Германската индустрија за извоз оди на турнеја за меѓународна изложба организирана од страна на Schenker.

1931 год.
Schenker станува аквизиција на Германски железници. Првите испораки на контејнери со поморска шпедиција.

Поморска шпедиција

1945 год.
Процесот на обновување започнува по одземањето и губењето на голем број бази во Втората светска војна.

1947 год.
Основана е подружница во САД, а интернационализацијата и аеротранспортот се одвиваат во голем обем.

1966 год.
Основана е посветена компанија во Хонг Конг за да го надгледува азискиот пазар.

1972 год.
Schenker стана официјален шпедитер за Олимписките игри во Минхен.

Создавање на JETcargo, SEAcargo и Eurocargo како трговски марки за транспорт на големо со воздушен, морски, железнички и патен транспорт.

1989 год.
Компанијата одлучува да ги воведе SWORD (Светската онлајн

мрежа со податоци во реално време на Schenker) и EDIFACT стандардите.           

1991 год.
Stinnes AG се стекнува со мнозински удел во Schenker од германската железничка компанија Deutsche Bundesbahn и ја дели компанијата на Schenker International (аеротранспорт и поморска шпедиција) и Schenker Eurocargo (Европски копнен транспорт).

Железничка шпедиција

1996 год.
Stinnes аеротранспорт и поморска шпедиција, копнен транспорт, ракување/логистика и активности на пристаниште се групирани во рамките на Schenker-Rhenus AG.

1997 год.
Schenker има 125 години на историја.
Schenker AG повторно се позиционира со оддалечување од компанијата за карго на големо и формира три нови области: Schenker Logistics, Schenker International и Schenker Eurocargo.

Акционерското друштво во шведската компанија BTL-AB, Гетеборг, го претставува водечкиот обезбедувач на логистички и транспортни услуги во Европа.

1998 год.
Координација на активностите на копнениот транспорт во Европа во Schenker и BTL под името Schenker-BTL.

1999 год.
Schenker Австралија беше назначена за официјален шпедитер за Олимписките игри во Синдеј во 2000 година. Стратешка соработка помеѓу Schenker и Seino. Schenker Токио

Почетокот на XXI век...

2000 год.
Отворање на Интегриран логистички центар во Ротердам.
Schenker, Inc. е именуван за Зимските олимписки игри во Солт Лејк Сити во 2002 година.
Schenker и Deutsche Bahn организираа заедничко вложување за логистичките услуги поврзани со железници.

2001 год.
Спојување на Schenker-BTL (Deutschland) AG и Schenker International Deutschland GmbH за формирање на Schenker Deutschland AG. 

2002 год.
Schenker го прославува 13-тиот роденден.

Schenker и Seino ги спојуваат своите меѓународни и логистички активности во Јапонија во Schenker-Seino Ltd.

Отворен е интегрираниот центар за логистика во Нарита, Токио.

Deutsche Bahn стекнува мнозински удел во Stinnes.

2003 год.

Официјален снабдувач на МОК за шпедиција и царинење за Олимписките игри (Атина 2004 година, Торино 2006 година, Пекинг 2008 година).

Интегрирање на Schenker и Joyau во Франција.

Schenker во Кина 2004 год.

Интеграцијата на Schenker и Spedpol го позиционира Schenker како еден од водечките обезбедувачи на интегрирани логистички услуги во Полска.

„A-класа“ дозвола за новата подружница на растечкиот пазар во Кина.

DB Schenker во Азија 2005 год.

Започнува со работа логистичкиот центар на Schenker за широка потрошувачка во Вилебрук, Белгија.

Зајакнување на мрежата во Русија и на позицијата на пазарот во Норвешка со Linjegods.

2006 год.

Нова структура во DB Logistics.

Стекнување на BAX Global.

Нов центар на логистика во Северна Азија во Кореја.

2007 год.

Отворање на првиот мултимодален логистички центар во Финска.

Превземање на Spain-TIR.

2009
DB Schenker го отвора новиот центар за аеротранспорт, најголемиот центар од ваков вид во мрежата на компанијата, на меѓународниот аеродром во Франкфурт. 

Во САД, BAX Global е интегриран во националната компанија DB Schenker.

Со превземање на S.C. Romtrans S.A., DB Schenker сега има густа мрежа низ Романија и станува еден од водечките национални обезбедувачи на услуги.

DB Schenker ја лансира „Еколошката програма на DB“, иницијатива започната за да се намалат емисиите на јаглерод. 

Камион на улица Еколошки решенија 2010 год.

DB Schenker отвора нов логистички центар во Пардубице, Република Чешка и на Аеродромот Гетеборг Лендветер во Шведска.

Националната компанија во Шпанија влегува на пазарот и работи под името на брендот на DB Schenker Spain-Tir.

DB Schenker ja прославува 50-годишнината од своето работење во Аргентина и 40-годишнина во Сингапур.

Oсновачот на компанијата Готфрид Шенкер е постхумно вклучен во „Дом на славните на логистика“ за неговиот придонес во развојот на логистиката. GottfriedSchenker

DB Schenker отвора нов терминал во Салцбург, во вредност од 26 милиони евра, за да служи како центар за стоки испорачани низ цела Европа. Терминал Салцбург

За RUHR.2010 уличниот фестивал „Мртва природа A40/B1“, DB Schenker ја организира целата работа со поставување на 20.000 маси и клупи на

автопатот A40 којшто се протега низ регионот Рур во Германија и ги отстранува по настанот.

Со DB SCHENKERhangartner, DB Schenker нуди производ специјално наменет за економична комбинација на патниот и железничкиот сообраќај во патниот транспорт во Европа.

DB Schenker е вклучен во Зимските олимписки игри и Параолимписките игри во Ванкувер, Канада, како официјален обезбедувач на услуги.

2011 год.

Во Лајпциг, DB Schenker гради нов логистички центар за снабдување на автомобилските фабрики во Кина и Јужна Африка.

DB Schenker е вклучен во FIFA Светското првенство за жени 2011™ како официјален обезбедувач на логистички услуги. Фудбал спортски настани Schenker 2012 год.

DB Schenker ја прославува 140-годишнината.

DB Schenker безбедно испорачува 100 контејнери натоварени со опрема со висока технологија за Изборот на песна на Евровизија во 2012 година до Баку, Азербејџан и назад.

DB SCHENKERsportsevents води сметка за опремата за стадиони и медиумите на места во Полска и Украина.

Како официјален ко-партнер на германскиот олимписки тим во Лондон во 2012 година, DB Schenker го поддржува непречениот тек на Олимписките и Параолимписките игри во Лондон во 2012 година.

2014 год.

DB Schenker е лоциран во Хамбург веќе 125 години.

DB Schenker е ексклузивен логистички партнер за German House во Сочи 2014 год.

Тековни настани...

2015 год.

DB Schenker е партнер на MERCEDES AMG PETRONAS и е одговорен за логистиката во Европа за формула 1 тимот.

DB Schenker продолжува да го зајакнува секторот на логистиката за е-трговија со Carry Pick, роботски систем и автоматско пакување. Избор на е-трговија

DB Schenker го отвора најнапредниот и најголемиот терминал во Виникала, Финска.

2016 год.

Како „Официјален ко-партнер на Германската олимпијада“, како и ексклузивен логистички партнер за Германската куќа, DB Schenker е вклучен во Олимписките и Параолимписките игри во Рио де Жанеиро. olympia2016_loading_aircraft

DB Schenker има инвестирано во дигиталната иднина, потпишувајќи договор за долгорочно партнерство со глобалниот пазар uShip.

Во Дубаи, DB Schenker го отвора првиот логистички центар на Блискиот Исток. dubai_warehouse_lkw_sign