#BrexitAndBeyond

Samen houden we Europa en uw business in beweging!

U bent een internationaal opererend bedrijf dat zich bezighoudt met transport van of naar het Verenigd Koninkrijk. Brexit is een uitdaging voor u. Wat u wilt is een soepele overgang als het VK aan het einde van het jaar de douane-unie van de EU verlaat. DB Schenker begrijpt de complexe gevolgen van alle veranderingen en wij hebben ons goed voorbereid om de continuïteit van onze dienstverlening zeker te stellen.

Voor een soepele overgang is het belangrijk om samen met u de juiste stappen te nemen.

Om het risico op vertragingen tot een minimum te beperken, hebben wij een end-to-end service voor onze klanten, inclusief in- en uitklaring en de administratieve handelingen bij eventuele extra grenscontroles. Bekijk ons klantenwebinar waarin wij voor u duidelijk op een rij zetten hoe u zich kunt voorbereiden en hoe DB Schenker u daarbij kan ondersteunen:

Bekijk het Brexit Klanten Webinar

Na de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, die geresulteerd hebben in de ondertekening van de terugtrekkingsovereenkomst, verliet het VK op 1 februari 2020 de EU. Tijdens de overgangsperiode tot 31 december 2020 blijven de handelsformaliteiten tussen beide economische partijen ongewijzigd.

De mogelijkheid van een verdere verlenging is op 30 juni 2020 verstreken en het Verenigd Koninkrijk zal de huidige handelsovereenkomst met de EU tegen 31 december 2020 opzeggen. Op dit moment is er geen overeenkomst om de post-Brexit-handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te regelen. Het is ook onduidelijk wat de status is van het vrachtvervoer tussen het VK en Noord-Ierland.

Vanaf 1 januari 2021 zullen er belangrijke wijzigingen zijn in de handelsrelatie tussen beide partijen. Deze veranderingen zullen leiden tot nieuwe handelsvoorschriften en douaneprocedures.

Bedrijven in de EU en het VK moeten daarom aan het einde van de overgangsperiode voorbereid zijn op nieuwe douaneprocessen en -procedures, ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen over het toekomstige partnerschap.


De volgende stappen helpen u om de mogelijke gevolgen van brexit te beperken:

 • Evalueer uw activiteiten en breng in kaart welke invloed brexit op uw supplychain in de EU zal hebben.
 • Blijf op de hoogte van de politieke situatie omtrent brexit en het effect wat dit op uw brexit-planning zal hebben.
 • Stuur de machtiging directe vertegenwoordiging douanezaken zo spoedig mogelijk naar DB Schenker.
 • Zorg ervoor dat uw partners de benodigde informatie aangeven in hun commerciële documentatie voor douaneaangifte.
 • Kijk uw eigen commerciële documentatie na en stel zeker dat de juiste informatie is vermeld die nodig is voor douaneaangifte.
 • Voor Ierland naar het VK, controleer welke VK-procedures uw importeur van plan is te gebruiken.
 • Informeer DB Schenker over eventuele vergunningen afgegeven door de Douane.
 • Informeer DB Schenker over de mogelijke modal shifts die u overweegt, bijvoorbeeld van landtransport naar luchtvracht.
 • Bespreek met uw handelspartners welke informatie zij aanleveren op hun documentatie (relevant voor douanevoorschriften).
 • Vraag een ET14000-vergunning aan bij de FOD Financiën voor verlegging btw bij import.


Tarieven zullen bepaald worden afhankelijk van de kosten in ieder land. U kunt op korte termijn van ons een uitgebreide lijst van douanediensten en tarieven verwachten.

Wij hebben een Brexit Taskforce opgezet en werken met een vakkundige groep van experts aan dit belangrijke project.

Het team bestaat onder andere uit:

 • Brexit Program Manager
 • Lokale Brexit Experts
 • Commerciële en Transportmanagers (bijv. Sales, Business Services, etc.)
 • IT Project Managers
 • Douaneadviseurs 

De voorbereidingen van de Brexit Taskforce zijn erop gericht om de overgang na brexit te vergemakkelijken en de continuïteit van de dienstverlening aan onze klanten te waarborgen.

Het team houdt zich bezig met een breed scala aan thema's binnen vier belangrijke bedrijfsgebieden: Douane, Operations, Communicatie en Commercie. Om u te kunnen ondersteunen bij de brexit-voorbereidingen is het belangrijk dat we tot in detail op de hoogte zijn van uw specifieke behoeften. Uw accountmanager bij DB Schenker is daarvoor uw belangrijkste aanspreekpunt.

We versterken nu al onze operationele en douaneteams om de extra werkdruk op te vangen vanaf 1 januari 2021. Het is onze primaire doelstelling om alle klanten probleemloze transport- en douaneservices van en naar het Verenigd Koninkrijk te bieden. Klanten die gebruik maken van onze transportdiensten kunnen - indien nodig - rekenen op voorrang voor wat betreft capaciteit bij onze douaneservice.

Tijdens een webinar heeft ons Brexit Taskforce Team de volledige noodplannen gepresenteerd. Bekijk hier het webinar.

DB Schenker beschikt over het grootste netwerk in heel Europa met een verscheidenheid aan routes en mogelijke oversteekplaatsen van Europa naar het Verenigd Koninkrijk. Mochten er tunnel- of veerbootverstoringen plaatsvinden, dan kan DB Schenker met geavanceerde procedures de mogelijke voordelen van aangepaste routes berekenen als er vertraging optreedt bij een specifieke oversteek.  

Voor meer informatie over brexit kunt u de volgende pagina's bezoeken:

Alle informatie wordt verstrekt zonder aansprakelijkheid.