Skip to content
DB SCHENKER-logo DB SCHENKER-logo


DB Schenker Warehouse Truck parking

Platooning in de logistieke sector: Onderzoekers zien grote mogelijkheden voor transportactiviteiten na tests

Succesvolle afronding pilotproject van DB Schenker, MAN Truck & Bus en Fresenius University of Applied Sciences

Het gebruik van elektronisch gekoppelde vrachtwagens op Duitse snelwegen is veilig, technisch betrouwbaar en gemakkelijk toepasbaar in de activiteiten van een logistiek bedrijf. Dit zijn de belangrijkste resultaten van 's werelds eerste praktijktest met vrachtwagenpelotons, die de projectpartners vandaag in Berlijn presenteerden.

Als onderdeel van een onderzoeksproject gesponsord door het federale ministerie van Transport en Digital Infrastructure (BMVI), hebben beroepschauffeurs zeven maanden in twee elektronisch gekoppelde voertuigen op de snelweg tussen de DB Schenker-filialen Neurenberg en München gereden. Na zo'n 35.000 testkilometers, prezen de vrachtwagenchauffeurs, die op een afstand van slechts 15 tot 21 meter reden, het rijcomfort en het gevoel van veiligheid. De praktijktest liet ook een besparing op het brandstofverbruik zien.

Het federale ministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur (BMVI) droeg bij aan de financiering van ca. 1,86 miljoen euro voor het onderzoeksproject. De projectpartners DB Schenker, MAN Truck & Bus en de Fresenius University of Applied Sciences presenteerden de resultaten op het ministerie. Volgens de projectpartners zou het gebruik van vrachtwagenpelotons kunnen zorgen voor een efficiënter ruimtegebruik op snelwegen, minder congestie en verhoogde verkeersveiligheid.

Andreas Scheuer, federaal minister van Verkeer en Digitale Infrastructuur, zei: "De mobiliteit van de toekomst zal worden geautomatiseerd en aan elkaar gekoppeld. Wat natuurlijk ook geldt voor de logistiek. Daarom steun ik de sector volledig bij het op de markt brengen van technologieën zoals platooning. We willen de processen nog veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker maken, overal in de waardeketen. Hierbij hebben de chauffeurs een sleutelrol te vervullen: in een digitale vrachtwagen zullen ze moderne logistiekspecialisten zijn. Dit opent nieuwe perspectieven voor hun beroep."

Doll gelooft dat platooning mogelijk is op 40% van de landtransportkilometers
Volgens het onderzoek van DB Schenker kan platooning op grote schaal worden gebruikt in het logistieke netwerk. Alexander Doll, lid van de raad van bestuur voor financiën, goederenvervoer en logistiek bij Deutsche Bahn AG zei: "We hebben ons Europese vervoersnetwerk geanalyseerd en ongeveer 40% van de afgelegde kilometers zou in pelotons kunnen worden uitgevoerd. "Hiervoor zijn echter verdere tests en het waarborgen van het regelgevingskader noodzakelijk. Klanten zouden ook profiteren. "Met platooning kunnen we nog betrouwbaardere transporten aanbieden."

Het platoonsysteem dat in de MAN-vrachtwagens werd geïnstalleerd, werkte 98% van de tijd probleemloos. Actieve ingrepen door de bestuurder waren slechts eenmaal per 2.000 kilometer nodig, wat veel minder is dan verwacht. Bovendien toonde het proefproject een vermindering van het brandstofverbruik met 3 tot 4 procent. "We konden aantonen dat platooning de potentie heeft om bij te dragen aan de vermindering van het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot." Eerst en vooral zijn we blij dat het systeem betrouwbaar werkt en de veiligheid op de snelweg kan vergroten. Voor ons is platooning een belangrijke stap op weg naar automatisering," zei Joachim Drees, voorzitter van de raad van bestuur van MAN Truck & Bus SE.

De deelnemers aan het platooning-project presenteerden de onderzoeksresultaten tijdens het slotevenement bij het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) in Berlijn (v.l.n.r.): Joachim Drees, MAN Truck & Bus, Alexander Doll, Deutsche Bahn, Dr. Tobias Miethaner, Federaal Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur, Prof. Dr. Sabine Hammer en Prof. Dr. Christian Haas, beiden Hochschule Fresenius.

Wetenschappers bevestigen dat chauffeurs zich veilig voelen
Wetenschappers van de Fresenius University of Applied Sciences hebben de psychosociale en neurofysiologische effecten op de bestuurders onderzocht. Het ervaren van de eigenlijke praktijktest zorgde voor een significante verandering in de voorheen sceptische houding van de chauffeurs. "Een algemeen gevoel van veiligheid en vertrouwen in de technologie wordt weerspiegeld in de beoordeling van specifieke rijsituaties door de chauffeurs. Geen van deze werd beschreven als onbeheersbaar,” zegt professor Sabine Hammer van het Instituut voor de wetenschap van complexe systemen (Institut für komplexe Systemforschung, IKS) aan de Fresenius University of Applied Sciences. De chauffeurs ervoeren voertuigen van andere weggebruikers die vanuit aangrenzende rijstroken invoegden of die over meer rijstroken sneden als ‘onaangenaam’, maar niet kritisch. "Vanwege de snelle responstijden van het systeem zouden bestuurders nu een voorkeur hebben voor een afstand van 10-15 meter", aldus Hammer.

"De EEG-metingen laten geen systematische verschillen zien tussen pelotonritten en normale ritten als het gaat om de neurofysiologische stress op bestuurders, dat wil zeggen in termen van concentratie of vermoeidheid," zei professor Christian Haas, directeur van de IKS. Voor internationaal gebruik bevelen de wetenschappers verder onderzoek aan met langere perioden in platooning-modus.

De projectpartners zijn ervan overtuigd dat het potentieel van vrachtwagenplatooning verder kan worden vergroot door toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast zijn nieuwe digitale bedrijfsmodellen in de logistiek denkbaar.

Hoe platooning werkt
De term ‘platooning’ verwijst naar een systeem dat voertuigen gebruiken op de weg waarin minstens twee vrachtwagens in een strak konvooi op een snelweg rijden, ondersteund door technische hulp bij het rijden en controlesystemen. Alle voertuigen die in het peloton rijden, zijn elektronisch met elkaar verbonden. De truck vooraan bepaalt de snelheid en richting, en de anderen volgen.