Skip to content
DB SCHENKER-logo


DB Schenker Warehouse Truck parking

Baanbreker voor ondernemerschap in de logistiek: Schenker Ventures

Nieuwe DB Schenker-unit voor ontwikkeling van ideeën die de logistiek veranderen • Durfkapitaalinvesteringen in innovatieve bedrijfsmodellen en start-ups • Oprichtergeoriënteerde venture studio samen met MVP Factory • “We willen bouwen aan een digitale en klimaatvriendelijke toekomst”

New Content Item (1)

V.l.n.r.: Patric Hoffmann, Head of Schenker Ventures, Jochen Thewes, CEO DB Schenker en Philipp Petrescu, CEO MVP Factory (© DB Schenker) 

Op 5 augustus lanceerde DB Schenker de nieuwe divisie Schenker Ventures, met als doelstelling om innovatie in de logistiek te stimuleren door ondersteuning van en samenwerking met ondernemers en starters. Schenker Ventures zal de bestaande venture-activiteiten en investeringen van DB Schenker bundelen en uitbouwen. De divisie ondersteunt starters met kapitaal, expertise en activa. Daarnaast werkt Schenker Venture samen met MVP Factory om een venture studio te realiseren.

Jochen Thewes, CEO DB Schenker: “We willen de nummer één drijvende kracht zijn voor nieuwe ideeën binnen de logistiek en zo bouwen aan een digitale en klimaatvriendelijke toekomst. Schenker Ventures maakt innovatie mogelijk door creativiteit, vastberadenheid en ondernemersvrijheid. Als een strategisch initiatief dat losstaat van onze dagelijkse activiteiten, heeft Schenker Venture zijn thuisbasis dicht bij DB Schenker, maar niet in het bedrijf zelf. Een nieuw hoofdstuk in corporate ventures en innovatie begint nu.”

Patric Hoffmann, Head of Schenker Ventures: “Bij Schenker Ventures hebben we één fundamenteel principe: grote ideeën hebben ondernemersvrijheid nodig. De startende ondernemers moeten zelf de touwtjes in handen houden. Daarom willen wij een omgeving creëren waarin zij eigenaar blijven en de volledige controle behouden over hun start-ups. Als ervaren onderneming met een uitgebreid netwerk ondersteunen wij hen met kapitaal, expertise op het gebied van supplychain- management, logistieke infrastructuur en contacten met topklanten van over de hele wereld.”

In de volgende video geven Jochen Thewes en Patric Hoffmann een toelichting op hun visie voor Schenker Ventures:


De nieuwe eenheid bestaat uit twee pijlers. De eerste structureert alle durfkapitaalactiviteiten van DB Schenker en richt zich als langetermijninvesteerder op start-ups van seed tot serie B+ in de logistieke sector. De nadruk ligt op de ontwikkeling en het ontwerp van nieuwe bedrijfsmodellen die gericht zijn op digitale, technologiegedreven en op duurzaamheid gerichte concepten.

De venture studio, de tweede pijler van Schenker Ventures, is opgericht in samenwerking met de Berlijnse MVP Factory. Het is de ambitie om een nieuwe manier van risicodragend ondernemen in de logistiek te introduceren. Het biedt bijzondere ondernemers de kans om de volgende generatie van logistieke bedrijven te lanceren die de basis vormen van de voortdurende en vergaande transformatie van de sector. Elk bedrijf zal gebaseerd zijn op de ideeën van de ondernemers zelf of op ideeën die voortkomen uit verschillende andere realiseerbare concepten die Schenker Ventures en MVP Factory samen organiseren. Via de venture studio zullen de geselecteerde starters worden voorzien van alle middelen die nodig zijn om succesvolle bedrijven te lanceren, waaronder kapitaal, mentorschap en expertise.

Philipp Petrescu, CEO MVP Factory: “Het opbouwen van een bedrijf is geen eenvoudige zaak. Samen met het startersteam gebruiken we onze ervaring in productontwikkeling om ideeën snel te valideren, rendabele producten te ontwikkelen en de eerste betalende klanten te vinden, om zo de kans op succes te vergroten. Samen met DB Schenker bieden we uitzonderlijke ondernemers nu de kans om de volgende generatie logistieke bedrijven met een stevige voorsprong te lanceren.”

Vandaag werkt DB Schenker al samen met meer dan 50 start-ups en technologiebedrijven uit diverse businessunits, functies en regio's wereldwijd. De oprichting van Schenker Ventures zal deze initiatieven verder versterken. Het volgt op de recente investeringen en samenwerking met stedelijke luchtmobiliteitspionier Volocopter en autonome mobiele robotica-ontwikkelaar Gideon Brothers.

Start-ups en toekomstige startende ondernemers uit de logistieke en toeleveringsindustrie worden uitgenodigd om www.schenker-ventures.com te bezoeken en te ontdekken hoe DB Schenker hen kan ondersteunen.