Skip to content
DB SCHENKER-logo


DB Schenker en Airbus bundelen krachten om vliegtuigproductie te bevorderen en trans-Atlantische handel te stimuleren

​​​​​​​Als het gaat om het bouwen van de meest populaire vliegtuigen ter wereld, heb je het over complexe logistiek. DB Schenker bracht een ommekeer in de internationale logistiek, zodat Airbus de supply chain van hun A320's in Noord-Amerika kon verbeteren.

Het eerste vliegtuig dat gebouwd wordt met fly-by-wire-systemen

DBS Airbus transportation Airplane frontview

Airbus is titelhouder van de eerste vliegtuigbouwer met fly-by-wire-systemen, een baanbrekende technologie waarmee piloten opdrachten invoeren die vervolgens worden geïnterpreteerd door computers voor vluchtcontrole (en worden doorgestuurd naar vluchtbesturingsplatformen).

De Airbus A320-familie bestaat uit korte- tot middellange, smalle, commerciële tweemotorige straalvliegtuigen met passagiersmotoren, en is een van 's werelds populairste passagiersvliegtuigen sinds de eerste vlucht in 1984.

Om aan de toenemende vraag naar passagiersvliegtuigen, met name in Noord-Amerika, tegemoet te komen, bouwde Airbus drie jaar geleden een fabriek van $ 600 miljoen in de stad Mobile, Alabama voor het assembleren van vliegtuigen. De fabriek levert vier vliegtuigen per maand.

Toen Airbus de fabriek opende, werden onderdelen uit Hamburg, Duitsland via zeevracht verscheept naar de haven van Mobile Bay om daar hun lading te lossen. De vrachten bestaan uit verticale en horizontale staartvlakken, vleugels en de voorste en achterste romp. Geladen op vrachtwagens met vlakke laadbak, werden de stukken vervolgens naar Brookley Field gebracht, een voormalige luchtmachtbasis die nu dienst doet als hub voor lucht- en ruimtevaartproductie, op ruim vijf km van de haven.

 

Bundelen van vliegtuigonderdelen op de waterwegen

Naarmate de fabriek groeide, werden nieuwe transport- en ontvangstmethoden ontworpen. Om de productiedoelen te bereiken en passagiersvliegtuigen sneller en efficiënter bij de klanten af te leveren, werkte Airbus nauw samen met DB Schenker. Er moest een systeem worden ontwikkeld waarmee de componenten 'gebundeld' en via een vaarweg naar de assemblagelijn konden worden gebracht (in plaats van ze op de vrachtwagens te laden).

Dit moest gebeuren op de meest logistiek-efficiënte manier en op maandelijkse basis. Met behulp van een nieuwe roll-on / roll-off terminal, een binnenvaartschip en een nieuw uitgebaggerde rivier, kan Airbus grotere schepen gebruiken om de enorme componenten over water te brengen.

DBS Airbus Boat in port

DB Schenker bouwde samen met lokale aannemers in Alabama, een nieuwe pier (aan de fabriek) en een nieuwe vliegtuighangar, die beide het just-in-time afleveren en het gebruik van de vliegtuigonderdelen mogelijk maken. Als de componenten voor vier complete vliegtuigen elke maand ter plaatse aankomen, kunnen er drie in de hangar worden opgeslagen en kan met de onderdelen voor één vliegtuig meteen met het uiteindelijke assemblageproces gestart worden.

Het oorspronkelijke logistieke proces bestond al drie jaar en maakte gebruik van een lager schip en een kraan (voor het plaatsen van de vliegtuigonderdelen op het schip). Overschakelen naar een roll-on-roll-off-arrangement betekende dat Airbus moest overschakelen op het gebruik van trailers of trolleys om het schip binnen te gaan en vervolgens te laden of te lossen.

De nabijheid van de haven van Mobile hield nog een andere uitdaging in; de roll-on, roll-off-faciliteit bevindt zich dicht bij het centrum van de stad. Om de enorme componenten van de boot naar de fabriek te transporteren, moest Airbus ze door de stad verplaatsen. "Dat was gewoon niet mogelijk," zegt Thierry Ramplou, Airbus Project Manager, "dus toen DB Schenker zijn voorgestelde barging-oplossing demonstreerde, was het duidelijk dat dit de meest geschikte oplossing zou zijn."

De kracht van goede logistiek

DBS Airbus transportation of Airplane sideview

Tanguy Largeau, DB Schenker's Head of Vertical Market Aerospace Americas, vertelt over de innovatieve “probleemoplossende” benadering voor de logistieke uitdagingen van Airbus.  DB Schenker bedacht een manier om het transport via waterwegen te organiseren. Dat plan omvatte de realisatie van een volledig gerenoveerd dok, een pier en een nieuwe hangar.

"We hebben de oplossing ontworpen en het project gerealiseerd", zegt Largeau, die toevoegt dat DB Schenker de coördinatie met lokale autoriteiten, serviceproviders en Airbus zelf onderhield om het veelzijdige project tot een goed einde te brengen. "Dit project, waarbij meerdere afdelingen betrokken waren bij DB Schenker, is een eerbetoon aan het ondernemerschap van onze organisatie", zegt Michael L. Schoenfeld, Senior Vice President en hoofd contractlogistiek bij Schenker Logistics.

"We kregen een zakelijk probleem te zien en we bundelden expertises in meerdere afdelingen van onze organisatie en vonden een manier om tot een betere oplossing te komen," vervolgt Schoenfeld. "We hebben geen enkele interne of externe barrière in de weg laten staan, wat laat zien hoe we verschillende elementen met elkaar verbinden en tegelijkertijd nieuwe ideeën en innovaties bieden." 

 

Een succesvolle eerste run

In mei gebruikte Airbus de nieuwe logistieke setup voor een zending van vier vliegtuigen. Dr. Klaus Fischer, Airbus Manager en projectleider, zegt dat de door DB Schenker ontwikkelde meervoudige oplossing de verwachtingen van de fabrikant nu al overtreft.

DBS Airbus opening ceremony of Warehouse

"Het veranderen van een werkend systeem dat al draait en waaraan iedereen gewend is, is niet eenvoudig. Bovendien hebben we geen 'dummy'-componenten liggen waardoor we het nieuwe systeem niet eerst konden testen ", zegt Fischer, wiens team een grondig selectieproces uitvoerde voordat DB Schenker het contract kreeg toegekend. "Uiteindelijk wisten we dat DB Schenker in staat zou zijn om dit nieuwe transportconcept zo in te richten dat het echt aan onze behoeften voldeed."

Arlington Offloading Plane Parts

Schoenfeld vult aan dat dit innovatieve concept Airbus helpt om de waterwegen in het gebied te maximaliseren, de productie te verhogen en de bestaande infrastructuur te gebruiken.

“In samenwerking met Airbus, lokale autoriteiten en leveranciers, hebben we deze oplossing ontworpen, en het project zo kunnen organiseren en regisseren dat de belangrijkste uitdagingen van Airbus zijn opgelost,” aldus Schoenfeld. "De eerste run met het nieuwe systeem was foutloos."

Persbericht

Transatlantische handel optimaliseert vliegtuigproductie

Klaar voor vertrek Meer lezen