Skip to content
DB SCHENKER logo DB SCHENKER logo


People smiling business meeting in conference room

Речиси 2 милиони евра за финансирање на развојот на вмрежени конвои на камиони

Федералното министерство за транспорт и дигитална инфраструктура (BMVI) го финансира проектот за конвои од страна на DB Schenker, MAN и Hochschule Fresenius • Првото тестирање ќе започне на почетокот на 2018 година

(Берлин/Минхен, 10 јули 2017 година) DB Schenker, MAN, и Hochschule Fresenius добија средства од Федералното министерство за заеднички развој на вмрежени конвои на камиони. Федералното министерство за транспорт и дигитална инфраструктура објави и соодветно соопштение. Академски спонзорираниот проект за конвои ќе биде финансиран во траење од 20 месеци од јуни 2017 година до јануари 2019 година.

На почетокот, партнерите ќе ги тестираат конвоите на камиони во секојдневното работење на местото на дигитално тестирање, на автопатот A9 во траење од неколку месеци за да ја анализираат нивната соодветност за практична примена и безбедноста на системот во случаи на вистински сообраќај, како и во рамките на процесите за логистика на DB Schenker. Исто така, целта на оваа фаза е да се истражат потенцијалните ефекти на новата технологија врз професијата возач на камион. конвои

Александар Добриндт, федералниот министер за транспорт и дигитална инфраструктура: „Автоматизираното и вмрежено возење наскоро ќе бидат реалност. Проектот за конвои ќе ја донесе технологијата од лабораторија на патиштата. Камионите со висока технологија одржуваат безбедносно растојание и комуницираат едни со други. Сообраќајот тече непречено и побезбедно, а капацитетот на патиштата и удобноста во кабината се подобруваат. На овој начин се намалува стресот на возачите и на животната средина. Со овој проект, DB ја проширува експертизата како современ обезбедувач на мобилни и логистички услуги. Министерството носи иновативни истражувачки проекти фокусирани на автоматско и вмрежено возење на патот и обезбедува финансиски средства во износ од 100 милиони евра. Со развојот и тестирањето на вмрежните камиони, почнуваме уште еден проект на теренот за дигитално тестирање, на автопатот A9. Целта на финансирањето е Германија да стане водечки пазар за автоматско и вмрежено возење“.

Јохен Тевес, главен извршен директор на Schenker AG: „Возбудени сме што Министерството одлучи да ни обезбеди финансиски средства. DB Schenker, заедно со партнерите во проектот, е пионер во воведувањето на технологијата за конвои на камиони на германскиот пазар. Со раното и темелното тестирање во вистински ситуации на патен сообраќај, уште еднаш ја зацврстуваме улогата на лидер во дигитализацијата. Овој проект ги покажува високи стандарди и амбицијата што ги поседуваме да бидеме двигател на дигиталните деловни модели за клиентите во секторот за транспорт и логистика. „
Вкупниот износ на финансиските средства ќе биде поделен помеѓу партнерите на проектот во согласност со нивните буџетски потреби. MAN Platoon of two trucks on the road.DE:Der MAN 2er-Platoon auf der Straße.UK:MAN Platoon of two trucks on the road. ​​DB Schenker ќе го координира целиот проект. Почнувајќи од почетокот на 2018 година, првото тестирање ќе се одржи во областа на дигиталното тестирање, на автопатот A9, помеѓу локациите на DB Schenker во Минхен и Нирнберг. MAN ќе изгради современи возила за тестирање за спроведување на тестирањата.

Јоаким Дрес, главен извршен директор на MAN Truck & Bus и MAN SE:
„Многу сме задоволни што добивме финансиски средства за овој значаен проект којшто им овозможува на MAN и на нашите партнери во проектот за прв пат да го тестираат проектот за конвои на камиони во текот на неколку месеци на практична примена во реални секојдневни логистички случаи со професионална возачи.“
Hochschule Fresenius ги истражува ефектите на новата технологија на возачите во конвојот, фокусирајќи се на неврофизиолошкото и психосоцијалното влијание. „Од самиот почеток, важно е да се земат предвид оние коишто ќе бидат засегнати од развојот на настаните“, рече д-р Кристијан Т. Хас, раководител на Институтот за комплексно здравствено истражување во Hochschule Fresenius. „Знаењето стекнато преку анализа на ефектите на интерфејсот човек-машина директно произлегува од тоа како е развиена технологијата и како се креирани условите за работа“.

На почетокот, камионите ќе се управуваат без товар, при што се анализираат условите за возење во секојдневниот сообраќај и се обучуваат возачите. Во текот на 2018 година, треба да има до три патувања дневно со вистински товар.

Конвојот е систем на возила за патен сообраќај во коишто најмалку два камиони на автопатот се вмрежени со технички систем, овозможувајќи им да се возат еден по друг на многу мала оддалеченост. Сите камиони во конвојот се поврзани со електронска комуникација на возило со возило. Електронското спојување на возилата обезбедува безбедно патување во сообраќајот. Овде, примарната цел е да се користи генерирано возење со групирање за да се намалат трошоците на гориво до десет проценти. Со овие заштеди се намалуваат и емисиите на CO2. Партнерите на проектот очекуваат и да ги дознаат новите начини за оптимизирање на целиот логистички синџир и постигнување општествена прифатливост на новите технологии. Во мај 2017 година, DB Schenker и MAN веќе потпишаа договор за соработка за конвои.

За повеќе информации во врска со темата за дигитализација на DB Schenker, посетете ја www.deutschebahn.com/Digitale_Innovationen.