Skip to content
DB SCHENKER logo


People smiling business meeting in conference room

DB Schenker го носи XXL товарот во Перт

Најголемиот авион во светот сега е во Австралија за првпат - Antonov-225 Mryia со генератор од 117 тони товар слета на Западниот брег.

XXL товар на DB Schenker во најголемиот авион во светот: Со генератор 117 од тони во авионот Antonov-225 Mriya (AN 225) за првпат слета во Австралија. Илјадници сведоци присуствуваа кога авионот со товар пристигна во неделата наутро по локално време во Перт во Западна Австралија.

„Возбудата беше голема, имаше големи очекувања“, рече Келер, главниот извршен директор на Schenker Australia Pty Ltd, „да се организира авионски товар во Antonov 225 е апсолутна кулминација. Соработката меѓу нашите експерти во Аделаида и Перт со колегите од Чешка помина глатко. Навистина сме горди на оваа нарачка на клиентите во Австралија. „

Компанијата Karpeles Flight Services, специјалист на DB Logistics, подружница на DB Schenker за закупување на авиони е одговорна за организирање патувања околу светот.


20160617_xxl-ladung-australien-generator


Транспортот на генераторот започна на 10 мај во градот Пилсен (Чешка), од каде што беше донесен во текот на ноќта со посебен камион со повеќе оски во Прага. 
На аеродромот во главниот град на Чешка, генераторот беше натоварен во AN 225 (долг 84 метри, висок 18 метри). Генераторот (долг 8,80 метри, широк 3,50 метри, широк 3,20 метри) е покриен со посебно платно заварено на повеќе од 30 места за прицврстување во Antonov. Поаѓањето беше во четвртокот.


schenker_Antonow+(2)


Имаше попатни станици на патувањето од речиси 14.000 километри во Туркменбаши (Туркменистан), Хајдерабад (Индија) и Куала Лумпур (Малезија). DB Schenker го организира и копнениот транспорт на клиентот од Австралија, рафинерија за алуминиум оксид во Коли, на четири часа возење од Перт.
Antonov 225 Mryia нема да остане долго во Австралија: На 17 мај, полетува во Италија со „единствен“ XL товар: Ротор од 25 тони.